Retetele gratuite si compensate, o amintire de luna viitoare
Bugetul alocat anul acesta pentru medicamentele compensate si gratuite īn judetul Neamt este atīt de mic īncīt fondurile vor ajunge īn cel mai bun caz pīnă la mijlocul lunii aprilie. Situatia este dezastruoasă iar conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Neamt este pusă īn situatia dificilă de a nu avea solutii, cel putin deocamdată, pentru această criză. Īn urmă cu mai bine de o săptămīnă, CAS Neamt a primit bugetul pentru anul īn curs iar de atunci s-au defalcat sumele alocate pe diverse sectoare de activitate. Făcīnd o comparatie cu anul trecut, cele mai mici sume au fost distribuite anul acesta pentru medicamentele gratuite sau compensate. Astfel, īn 2010, pentru acestea au fost alocate doar 259 de miliarde de lei vechi, cu 46% mai putin decīt anul trecut cīnd au fost alocate 476 de miliarde de lei vechi. Desi suma de anul trecut a fost aproape dublă fată de cea de acum, nici īn aceste conditii banii nu s-au dovedit a fi suficienti, ultimele două luni ale anului rămīnīnd fără fonduri. Bugetul pentru 2010 este atīt de mic īncīt va ajunge cu chiu cu vai pīnă la jumătatea lunii aprilie iar după aceea nimeni nu stie ce se va mai īntīmpla. Banii alocati anul acesta pentru medicamente sīnt foarte putini si nu acoperă nici consumurile din primele 4 luni. Estimăm că bugetul va ajunge cam pīnă pe 15 aprilie după care nu se stie ce se va mai īntīmpla. Am convingerea īnsă că se vor suplimenta fondurile la fel ca si anul trecut cīnd s-au găsut solutii pentru a nu lăsa pacientii fără medicatie. Noi, după ce am văzut sumele alocate am īntocmit un refererat pe care l-am trimis către Casa Natională īn care am arătat exact care ne este necesarul si sperăm să primim fonduri suplimentare a declarat Gabriela Zamfir, directorul adjunct al CAS Neamt. Media lunară a consumului de medicamente este undeva īn jur de 70 de miliarde de lei vechi motiv pentru care bugetul alocat nu ajunge nici măcar pentru 4 luni. Īn urmă cu 4-5 ani, consumul mediu lunar era de aproximativ 7 miliarde de lei dar atunci sumele alocate farmaciilor erau plafonate. Potrivit CJAS Neamt, pacientii nu sīnt de 10 ori mai bolnavi decīt atunci ci a crescut accesul acestora la medicamente prin eliminarea plafoanelor. Īn conditiile īn care bugetul pentru 2010 este atīt de mic, nu este exclus ca plafoanele se se reintroducă. Pīnă atunci, conducerea CAS cere insistent medicilor să nu mai prescrie retete pe trei luni si să scrie medicamentele doar pe baza denumirii comune internationale.